Emma Barremyr

Dags för detox

Hej vänner ♥

Som ni ser av rubriken kommer jag alltså att göra en detox. Och för att förtydliga vad det innebär är det alltså inte en diet som jag gör av någon anledning för att gå ner i vikt/ förlora fettprocent eller liknande. En detox gör jag helt enkelt av hälsomässiga skäl, för att hjälpa kroppen att göra sig av med gifter. Men även för att optimera mitt välmående och för att få en liten utmaning!

Med hjälp av Pure Cleanse, en örtkur som jag nämde i det här <– (klick) inlägget kommer jag under 30 dagar göra en utrensning, och kommer även lägga lite extra krut på kosten utöver det.

Första veckan kommer bestå av en rawfood-vecka. Åååå, färgglad mat <3 Minns ni att jag tidigare i sommar var sugen på att göra en liten raw-challenge för mig själv? Jag tycker att det gör sig väldigt passande ihop med detoxen då raw-food har en utrensade effekt på kroppen. Så det kör jag på!

IMG_4251

Raw solgul polenta med krämig champinjonragu

Efter första veckan kommer jag dock att återgå till ganska så ”vanlig mat” (för mig) igen. Den enda skillnaden blir bara att jag kommer vara lite striktare på vissa saker och att jag helt och hållet kommer utesluta mjölkprodukter.

Såhär ser planen ut:

  • Drick mycket vatten (gärna citronvatten) – detta för en genomsköljande effekt. Effekten av citronen blir att vattnet blir mer basiskt, vilket gör det lättare för kroppen att renas än om den är sur.
  • Ät ekologiska frukter, bär, gröna grönsaker, rotfrukter och baljväxter – ekologiska alternativ innehåller mindre gifter och tillsatser, vilket i sin tur inte belastar kroppen och hämmar dess naturliga rening. Frukter och bär innehåller mycket antioxidanter vilket ger kroppen energi och näring. Gröna grönsaker är rika klorofyll vilket ökar pH-värdet i kroppen.
  • Ät fibrer – hjälper kroppen att driva ut gifter och samtidigt behålla en normal tarmfunktion.
  • Undvik socker och sötningsmedel – socker gör att blodsockret hamnar i obalans, vilket gör att energinivån sjunker och insulin måste produceras. Insulin hämmar fettförbränning och ökar fettinlagring. Socker är också en av de livsmedel som har lägst pH-värde vilket gör kroppen sur.
  • Undvik koffein, alkohol och tobak – livsmedel som hämmar den naturliga utrensningen.
  • Tillaga maten med omsorg – behåll så mycket näring som möjligt, ät mycket sallad och gärna vegetariskt (varför jag väljer rawfood första veckan).
  • Motionera regelbundet – att svettas är ett bra sätt att hjälpa kroppen att avlägsna gifter, men ingen högpulsträning rekommenderas (för mig mycket yoga och en del promenader och simning)
  • Ät lite och ofta – gärna 5-7 portioner om dagen. Låt matsmältningen hinna med, detta håller energinivån uppe och magen i balans vilket underlättar för kroppens naturliga utrensning.
  • Bada bastu, yoga, meditera eller massage – var harmonisk och försök att inte stressa. Välj bort telefonen/ datorn/ tv:n osv. och fokusera hellre på ett avslappnande yogapass eller en bra bok.

Källa.

Som ni ser så är det egentligen ganska ”hälsosamma” riktlinjer att följa under en detox och det skiljer sig inte mycket från min normala kost. I vanliga fall utesluter jag ingenting, utan det slinker ner godis, glass och fika då och då om jag är sugen, men eftersom jag vill göra utrensningen helhjärtat och är sugen på en utmaning kommer jag att följa detta fullt ut! Och det finns ju så mycket annat gott att stoppa i kroppen så det blir nog inga problem. Jag älskar att baka rawfood-fika, så det kommer det blir mer av på bloggen den närmaste månaden. Ni vet ju hur mina tankar kring mat är – varje måltid ska vara en fest och njutning och jag kommer därför bara äta saker som är gott!

Två goda råa ting hittar du här nedan!

IMG_4243

Hemgjord raw choklad

IMG_5164

Raw jordgubbscheesecake

Imorgon kör jag!!!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sofia

    Hej Emma!
    Underbart att du ska genomföra en detox. Själv har jag gjort det ett antal gånger nu och tycker att känslan är fantastisk.
    I vanliga fall är jag en hälsosam människa men som ibland njuter lite väl mycket av all fantastisk mat. Jag brukar passa på att börja min detox den 1:a januari som en liten ”ut med det gamla och in med det nya” -kur.
    Men i år kände jag att det var dags redan nu och började därför i måndags. I början är det alltid lite kämpigt med huvudvärk och dylikt, men jag tycker att man kommer in i det fint.
    Redan nu känner jag hur mycket roligare det är under sommaren då allt svenskt är moget och gott!
    Jag har tidigare följt Ulrika Davidsson och hennes bra recept men nu när man är lite ”van” går det galant att använda sig av det man har hemma. Till och med min sambo är såld och brukar vara den som verkligen pushar för att vi ska köra igång en omgång.
    Tips på vägen är det varma citronvattnet på morgonen, gärna en halvtimme innan frukost, det rensar verkligen och sätter igång maskineriet! Ät mycket grönt!! Även det hjälper till att rensa ut. Jag brukar mixa bladspenat med de frukter och juicer jag har hemma, lovely! Att minska på saltet är också en nyckel, salt binder ju som du vet vätska och gifterna åker ut med vätskan 😉

    Lev väl och hoppas att du gillar det, vilket jag är helt säker på att du gör.
    Det bästa med hela grejen är nästan att man tycker att det är ”lyxigt” att tillsätta något bra protein när hela detoxen är över. Man lyfter verkligen rätterna till oanade höjder med exempelvis lax, ägg och kyckling.

    Håll ut, snart är vi där 😀

    1. Emma

      Tack för dina fina tips! Min första vecka med detox har varit över förväntan! Ingen huvudvärk och mycket energi. Magen har dessutom fungerat jättebra och mått fantastiskt, så jag är såld. Hehe. Har absolut inte gjort min sista detox! Förstår grejen med att det kommer kännas lyxigt att äta kyckling och lax sen, som jag längtar! Haha!

      Hoppas du har en skön detox du också! Kram på dig!

stats